Wat is een drugsmisdrijf

Er is sprake van een drugsmisdrijf wanneer u zonder geldige vergunning drugs maakt, ermee handelt of smokkelt naar of vanuit het buitenland, maar ook wanneer u drugs in uw bezit heeft. Wanneer u drugs gebruikt is dit niet strafbaar, maar wanneer dit gezien wordt of als er bewijs is dat u dit gebruikt, dan kunt u verdacht worden van drugsbezit of aangehouden worden voor drugsbezit. Ook wanneer u zelf geen drugs gebruikt maar dit aan iemand anders geeft, dus niet verkoopt, u ontvangt er geen geld voor, ook dan kunt u verdacht worden van drugsbezit of aangehouden voor drugsbezit. U begaat op dat moment een drugsmisdrijf.

Indien u door de politie wordt aangehouden in verband met een drugsmisdrijf op een van bovengenoemde manieren dan wordt u verhoord door de rechtbank en kunt u daar uitleggen waarom u een drugsmisdrijf hebt begaan. Wanneer u aangehouden bent voor een drugsmisdrijf kan hiervoor een hoge straf worden geëist. Een voorbeeld van een hoge straf is een gevangenisstraf of een hoge geldboete.

Wat zijn verboden drugs

Verdovende middelen of slaapmiddelen en drugs met een werking op het psychische gedeelte van de hersenen, de psychotrope, behoren tot de verboden drugs in Nederland. Voorbeelden zijn paddenstoelen met een hallucinerende werking, de zogenoemde paddo’s, deze vallen onder de psychotrope. Andere voorbeelden zijn cannabis, weed en heroïne. Deze soorten drugs vallen onder de verdovende middelen en slaapmiddelen.

Er bestaat een lijst waarop alle psychotrope, verdovende middelen en slaapmiddelen benoemd worden, wanneer iets niet op deze lijst is terug te vinden zijn het geen verboden middelen. Er zijn twee lijsten te vinden, op de ene lijst staan de softdrugs en op de andere lijst de harddrugs. 

Opiumwet

De Opiumwet is een Nederlandse wet waarin sinds het jaar 1976 onderscheid gemaakt wordt tussen de lijst met softdrug en de lijst met harddrugs. In de wet worden uitzonderingen gemaakt voor het gebruik van drugs wanneer er een medische reden voor is. Deze medicijnen vallen dan onder de Opiumwet en uiteraard mag hier niet mee gehandeld worden.

Wanneer er een wijziging in de Opiumwet moet worden aangebracht dan doet de Uitvoeringsregeling van de Opiumwet dit, dat is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De Opiumwet is er op gericht om verboden drugsbezit op te sporen. Wanneer iemand een drugsmisdrijf heeft begaan wordt deze volgende de Opiumwet vervolgt en berecht. Hierbij wordt gekeken naar of het een overtreding of een misdrijf is wat de persoon heeft begaan. Dit heeft consequenties voor de hoogte van de uiteindelijk straf.

Juridisch advies

Heeft u een vraag over drugsmisdrijven, over de Opiumwet of een andere vraag? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht. De advocaat voor strafrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen bij strafrechtelijke procedures.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op