Wat is het faillissementsrecht
Het faillissementsrecht is een vorm van recht dat bestaat uit alle wettelijke regels die van toepassing zijn op ondernemingen of personen die niet meer in staat zijn om hun financiele verplichtingen na te komen. Ondernemingen en personen die failliet worden verklaard na een rechterlijk onderzoek krijgen dus allen te maken met het faillissementsrecht.
Wat regelt het faillissementsrecht
Wanneer een onderneming of persoon failliet gaat dan regelt het faillissementsrecht onder andere zaken als het verdelen van het vermogen van de schuldenaar ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers. Hiervoor wordt over het algemeen door de rechtbank een curator voor aangewezen. Deze curator zal veel zaken afhandelen in een geval van faillissement.
Hoe werkt een faillissementsaanvraag
Over het algemeen kan een faillissement worden aangevraagd door zowel de schuldenaar zelf als door een of meerdere schuldeisers. Wanneer duidelijk wordt dat de schuldenaar zijn betaling niet meer voldoet omdat hij in een toestand is terecht gekomen waarin het financieel niet meer mogelijk is dan zal doorgaans een faillissement worden uitgesproken.
In dat geval wordt er beslag gelegd op het vermogen van de schuldenaar wat door de rechtbank zal worden verdeeld over de schuldeisers. Het is ook mogelijk dat er niets meer te halen is bij de schuldenaar omdat zijn vermogen simpelweg nihil is. In dit soort gevallen hebben de schuldeisers pech en krijgen ze vaak niet uitgekeerd.
Afwikkeling van een faillissement
Wanneer een faillissement is uitgesproken over een persoon of onderneming dan zal de schuldenaar niet meer zelf beschikken over zijn vermogensbestanddelen. In dit geval zal vaak de door de rechtbank aangewezen curator beschikken over de vermogensbestanddelen van de schuldenaar. Deze curator zal vervolgens overgaan tot de verdeling van het afgetroffen vermogen.
Dit kan gebeuren volgens een drietal manieren:
- Toestand van de boedel
- Vereenvoudigde methode
- Uitdeling voorafgegaan door verificatie van de schulden