Wat is het familierecht

Het familierecht is een vorm van recht dat zich bezig houdt met alles wat te maken heeft met een familie. Een andere benaming voor het familierecht is het personenrecht, een term die ook vaak wordt gebruikt maar waarmee dus hetzelfde wordt bedoeld. Het personen- en familierecht is in Nederland opgenomen in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Welke onderwerpen behandelt het familierecht

Het familierecht houdt zich zoals gezegd bezig met zaken die te maken hebben met families en gezinnen. Hierbij kan men denken aan zaken als hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen maar ook aan zaken zoals:

Wijzigingen in het familierecht

Het familierecht is een van de vormen van recht die constant onderhevig is aan veranderingen. Er vinden voortdurend wijzigingen plaats in het familierecht wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe wet wordt ingevoerd, zoals de wet over het gezamenlijk gezag van ouders over hun kind in 1998. Onlangs is er nog een wijziging geweest in het familierecht aangaande het verplicht ouderschapsplan.

Voorbeelden van het familierecht

Volgens het familierecht heeft iedereen het recht om zijn/haar geslachtsnaam te wijzigen wanneer het hinderlijk is voor het beroep dat men beoefent. Ook wanneer de naam erg vaak voorkomt of wanneer de ouders scheiden is het mogelijk om de geslachtsnaam te veranderen als een persoon daar behoefte aan heeft.

Een ander voorbeeld van het familierecht is het beeindigen van een huwelijk. Dit gebeurt namelijk volgens het familierecht niet alleen bij een echtscheiding maar ook wanneer er iemand doodgaat uit het huwelijk. Daarnaast staan er veel afspraken in over het gezag hebben over een kind door de ouders maar ook door een stiefouder of samenwonende partners.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op