Wat is het fiscaal recht

Het fisclaa recht is een vorm van recht waarbij de regels over de belastingen centraal staan. Hierbij gaat het vooral over heffing en de invordering van belastingen. Een andere benaming die daarom vaak wordt gebruik voor de term strafrecht?">fiscaal recht is de term belastingrecht. Hiermee wordt dus hetzelfde bedoeld in de volksmond.

Het Nederlandse fiscaal recht

Het fiscaal recht is in Nederland een onderdeel van het bestuursrecht. Dit houdt is dat het Nederlandse parlement zich heeft uitgelaten over alle belastingen. Het uitvoeren van de belastingwetten daarentegen wordt gedaan door de belastingdienst. Naast het uitvoeren van de belastingwetten heeft de belastingdienst ook nog andere taken.

Zo is de belastingdienst ook verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoogte van de belastingschuld voor mensen die verplicht zijn om belasting te betalen. Bovendien is de belastingdienst verantwoordelijk voor het feit dat de belasting ook daadwerkelijk moet worden ontvangen van de belastingplichtigen.

Verschillende soorten belastingen

We kunnen in Nederland de belastingen die we kennen verdelen in twee groepen, te weten:

  • De directe belastingen
  • De indirecte belastingen

De directe belastingen zijn belastingen die worden geheven op duurzame zaken. Denk hierbij aan de inkomstenbelasting die wordt geheven op het inkomen van iemand. Ook de loonbelasting is een goed voorbeeld van een directe belasting. Ook de vennootschapsbelasting is een vorm van direct belasting in Nederland.

De indirecte belastingen zijn belastingen die worden geheven over gebeurtenissen die van korte duur zijn. Een voorbeeld hiervan is de BTW, de omzetbelasting. In dit geval is de consument de belastingplichtige die hogere prijs moet betalen voor een product vanwege de omzetbelasting. De winkelier draagt de belasting vervolgens af aan de fiscus.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op