Getuige en getuigenverhoor

In een rechtszaak kunnen getuigen een belangrijke rol spelen. Soms zijn getuige zelfs het belangrijkste onderdeel. Een getuige kan jouw verhaal namelijk bevestigen, waardoor je kansen op het winnen van een rechtszaak meteen een stuk groter worden.

Als je aan getuige denkt, dan denk je meestal meteen waarschijnlijk aan zware vergrijpen en delicten, zoals een moord. Maar in allerlei zaken kan een getuige worden ingeschakeld en verhoord.

Wanneer worden getuigen ingeschakeld?

Eigenlijk kunnen in elke rechtszaak getuige worden ingeschakeld. Maar om je een beetje een beeld te geven, geven we hier wat voorbeelden op een rijtje:

  • Overval in een winkel, wat gebeurde er precies?
  • Verkeersongeval, bijv. een aanrijding tussen 2 auto’s, wie hield zich niet aan de regels?
  • Bedrijfsongeval en letselschadevergoeding, hield de medewerkers zich aan de bedrijfsregels?
  • Ruzie op straat, wat gebeurde er? Wie begon er, etc?
  • Verkrachting of vrijwillige seks? Zijn er mensen die gezien hebben wat er gebeurde?


Zoals je dus al kunt zien, in bijna elke zaak kan wel een getuige worden gebruikt, mits deze er zijn natuurlijk.

Verhoor van getuigen door politie

Als je een getuige hebt, dan betekent dit natuurlijk niet per deifinitie dat je meteen weet dat je een zaak zult gaan winnen. Dan zou iedereen bijvoorbeeld zo een vriend of kennis in kunnen schakelen, die hetzelfde verhaal als jouw verteld, zodat jij je zaak wint. Om deze reden worden getuigen dan ook scherp verhoord door politie. De politie zal bijvoorbeeld jou en je getuige dan ook apart verhoren met allerlei zeer specifieke vragen om te controleren of de verhalen wel precies gelijk zijn. Dit zijn vaak vragen die je nooit allemaal met elkaar kunt afspreken. Ook zullen ze controleren of het verhaal klopt met de bewijzen die ze tot dan toe hebben gevonden. Hoe laat vond het delict plaats? Waar gebeurde het precies? Met welke hand werd er geslagen, gestoken, etc? hoe zag de dader er uit? Op deze manier kan bijna altijd worden achterhaal of mensen wel of niet de waarheid spreken.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op