Wat is het gezondheidsrecht

Het gezondheidsrecht is een vorm van recht dat zich bezig houdt met de rechten van een patient en van een hulpverlener. Daarnaast speelt het gezondheidsrecht een grote rol als het gaan om de aansprakelijkheid van personen in de gezondheidszorg en de kwaliteit van de zorg in zijn algemeenheid. Het gezondheidsrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht.

Wat wordt er behandeld in het gezondheidsrecht

In het gezondheidsrecht worden er verschillende gebieden behandeld. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen zoals:

  • Kwaliteit van de gezondheidszorg
  • Medische ethiek
  • Planning en organisatie van de gezondheidszorg
  • Financiering van de gezondheidszorg

Kwaliteit van de gezondheidszorg

Het gezondheidsrecht heeft wetten en regels opgesteld om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de gezondheidszorg wordt gewaarborgd. Zo is er de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg die ervoor zorgt dat bepaalde medische beroepsgroepen zich verplicht moeten registreren.

Medische ethiek

Een belangrijk onderdeel van het gezondheidsrecht is de medische ethiek. Vraagstukken over abortus en over euthenasie zijn vandaag de dag nog steeds actueel en daarom is het belangrijk dat hier duidelijk wetten en regelgevingen voor zijn.

Financiering van de gezondheidszorg

De financiering van de gezondheidszorg vindt plaats door de overheid. Dit gebeurt door middel van een aantal zorgverzekeringswetten. De zorgverzekeringswet is een samenvoeging van de vroegere ziekenfondsverzekering en de particuliere verzekering.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op