Start van politie onderzoek

Voorafgaand aan een politie onderzoek vindt de aangifte plaats. De aangifte van bijvoorbeeld een diefstal of een andere overtreding. Voordat er een politie onderzoek kan plaatsvinden moet er bewijsmateriaal zijn of komen. Zonder bewijsmateriaal is het moeilijker om goed onderzoek te verrichten. Het kan zijn dat degene die de aangifte doet het psychisch zwaar vindt om met bewijsmateriaal te komen omdat de situatie veel impact heeft gemaakt op het slachtoffer. Hiervoor is alle begrip, dus geef dit aan de betreffende politiemedewerker aan zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Wat is bewijsmateriaal

Om een goed politie onderzoek te kunnen starten is bewijsmateriaal noodzakelijk. Maar waaraan kun je denken wanneer er gesproken wordt over bewijsmateriaal? 

Bewijsmateriaal kunnen zijn; omstanders die iets gezien hebben van het voorval. Zij kunnen gevraagd worden om een getuigenis af te leggen waarin gevraagd wordt wat ze hebben gezien of gehoord. Voor een politie onderzoek zijn getuigen zeer belangrijk, diverse aanwijzingen zouden uiteindelijk kunnen leiden naar een goed resultaat, waarbij de juiste dader of daders opgepakt kunnen worden. Wanneer er geen getuigen zijn die de gebeurtenis in zijn geheel of een klein gedeelte hebben gezien, kunnen personen die u kort ervoor of erna hebben gezien ook getuigen. Misschien hebben deze personen iets gemerkt aan u of iemand hebben weg zien rijden, wat wellicht de dader kan zijn.

Wanneer er sprake is geweest van een vechtpartij, verwondingen of bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting is het van groot belang om direct de politie in te schakelen of naar het politiebureau te gaan, zonder eerste te gaan douchen of om te kleden, ook geen kleding in zakken stoppen, er komt dan geen lucht bij waardoor diverse soorten bewijsmateriaal zoals bloed onbruikbaar kunnen worden. Kom dus direct naar het politiebureau, bewijsmateriaal gaat dan niet verloren. Bewijsmateriaal als een haar van de dader op de kleding, maar ook bloedvlekken of sporen van sperma kunnen leiden tot de veroordeling van de daders.

De laatst besproken soorten bewijsmateriaal kunnen worden opgespoord via een medisch onderzoek. Na het medisch onderzoek wordt aangeraden om zo spoedig als mogelijk een arts in te schakelen. De politie kan u helpen bij het contact opnemen met de arts. Tijdens het medisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde zedenkit. In een zedenkit bevinden zich instrumenten om sporen op kleding en het lichaam veilig te stellen zodat deze niet meer verloren kunnen gaan.

Herinneringen

Tijdens het politie onderzoek kan een politiemedewerker aan u vragen aan de hand van diverse foto’s die hij u laat zien of u iemand kunt herkennen die tijdens de gebeurtenis aanwezig was. Er kan ook een compositietekening gemaakt worden aan de hand van wat u verteld aan kleding- of gezichtskenmerken van de dader. Wanneer uw aanwijzingen leiden tot een selectie van bekenden van de politie. Personen die eerder in aanraking zijn geweest met de politie. Of één persoon. Dan zal de politie deze persoon of personen aanhouden als verdachte en wordt u gevraagd via de zogenoemde confrontatiespiegel te kijken of u met zekerheid kunt zeggen dat u één van de personen herkend als dader. De procedure na aanhouding van de verdachte kunt u hier lezen.

Juridisch advies

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.
De advocaat voor strafrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op