Procedure na aanhouding

De informatie vanaf de aangifte tot aan de aanhouding van een of meerdere verdachten kunt u hier lezen.
Wanneer u als slachtoffer via de zogenoemde confrontatiespiegel de dader herkend en dit met zekerheid kunt zeggen, wordt deze persoon aangehouden als dader en volgt een rechterlijke procedure. De Officier van Justitie geeft de politie toestemming om de verdachte aan te houden. Het hangt af van diverse factoren hoelang een verdachte vastgehouden mag worden. Voorbeelden van deze factoren zijn de leeftijd van de verdachte en het slachtoffer, de ernst van de gebeurtenis en of er een kans bestaat dat de verdachte zal vluchten wanneer hij niet meer wordt vastgehouden.

Procedure aanhouding tot terechtzitting

Er kan tussen aanhouding van de verdachte en het verhoor zes uur tijd zitten. Hierbij wordt de tijd tussen 00:00 uur en 09:00 uur niet meegeteld.

Na het verhoor kan de verdachte in de zogenoemde inverzekeringstelling worden gebracht. Dit betekend dat de verdacht nog wordt vastgehouden. Een hulpofficier van justitie maakt dit besluit, dit besluit heeft een termijn van drie dagen.

Na de inverzekeringstelling kan er wanneer de officier van justitie de verdachte langer wil vasthouden en verlenging inverzekeringstelling komen. De verdachte wordt tijdens de verlenging inverzekeringstelling voorgeleid voor de rechter commissaris. De rechter commissaris bepaald of de verlenging van de inverzekeringstelling van de verdachte rechtmatig is. Indien bepaald wordt dat dit zo is, zal de officier van justitie het vasthouden van de verdachte verlengen met drie dagen.

De opvolging van de verlenging inverzekeringstelling is inbewaringstelling. Dit is via de officier van justitie  aan de rechter commissaris verzocht. De inbewaringstelling mag maximaal veertien dagen duren.

Wanneer deze maximaal aantal dagen voorbij zijn wordt er besloten om de dader gevangen te houden. Dit kan bijvoorbeeld zijn tot aan de terechtzitting. Echter gebeurd het vasthouden na de inbewaringstelling alleen wanneer er ernstig strafbare feiten zijn gepleegd. De gevangenhouding tot aan de terechtzitting mag maximaal negentig dagen duren.

Tenslotte

De politie kan naar aanleiding van de aangifte het slachtoffer in overleg op de hoogte houden van het verloop van het politie onderzoek. Wanneer het slachtoffer geen informatie wil ontvangen dan zal de politie dit uiteraard ook niet doen. Wanneer het slachtoffer na verloop van tijd alsnog wil weten hoe het politie onderzoek is verlopen kan hij of zij deze informatie krijgen via de rechercheur die het onderzoek heeft geleid.

Ben je ontevreden over hoe de politie de aangifte heeft behandeld of heb je andere klachten met betrekking tot de aangifte of het politie onderzoek dan kun je je klacht of klachten indienen bij de leiding van de rechercheur die het onderzoek heeft geleid.

Juridisch advies

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.
De advocaat voor strafrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op