Wat is het jeugdrecht

Het jeugdrecht is een vorm van recht dat de rechtsregels en de rechtspraak behandelt ten aanzien van minderjarigen. Het gaat hierbij vooral om de minderjarige te berschermen voor de maatschappij en daarnaast om de maatschappij te beschermen voor delinquenten die worden gepleegd door jeugdige mensen.

Voorbeelden van het jeugdrecht

Het jeugsrecht bestrijkt meerdere rechtsgebieden. Zo kan het jeugdrecht gaan over zaken als:

Hulp voor een minderjarige

Wanneer een minderjarig iemand een delinquent begaat dan krijgen ze te maken met het jeugdrecht. In het jeugdrecht staan de meeste situaties waarin overtredingen worden begaan omschreven en dus is er voor veel gevallen een uitspraak en een consequentie die vaststaat. Wanneer de jeugdige delinquent het er niet mee eens in dan kan hij/zij hulp inschakelen

Er zijn in Nederland rechters die zich hebben gespecialiseerd in het jeugdrecht. Deze kunnen jeugdige delinquenten bijstaan met hun expertise zodat de jeugdige delinquent er niet alleen voor staat. Vaak zijn deze advocaten aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten, het VNJA.

De jeugd en het recht

Er zijn over het algemeen andere regels en normen voor het veroordelen van een jeugdige delinquent. Over het algemeen worden ze niet berecht volgens de algemene regels die gelden voor overtredingen die volwassenen begaan. In het wetboek van strafrecht staan daarom speciale afdelingen waarin zaken over jeugdige delinquenten worden omschreven.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op