Wat is een kort geding
Een kort geding is een civiele procedure die versneld wordt afgehandeld. Bij een kort geding kan er niet gewacht worden op de normale afhandel procedure en wordt alles daarom versneld gedaan. Bij een normale civiele procedure die afgehandeld wordt kan het soms wel jaren gerekt worden voordat er een uitspraak wordt gedaan.
Er werd in Nederland tot de 20ste eeuw erg weinig gebruik gemaakt een kort geding. De oorzaak hiervan ligt bij de rechters die vaak geen uitspraak maakte bij een kort geding omdat ze vonden daarmee vooruit te lopen op het bodem geschil.
Hier is in 1906 verandering in gebracht door de advocaat Johan Paul Alexander Nicolaas Caroli. Caroli was van mening dat een uitspraak van een kort geding geen nadelige gevolgen kon hebben op de uitspraak van het bodem geschil. Daar waar een rechte beide beslissingen moet nemen en het zijn plicht is daar onpartijdig over te beslissen, mag een besluit over een kort geding geen verschil maken.
Hoe gaat een kort geding in zijn werk
Een kort geding begint met een dagvaarding die naar de gedaagde partij gaat. In deze dagvaarding is de eis terug te vinden die de gedaagde partij zal moeten betalen.
Om te beginnen wordt deze dagvaarding geschreven door de advocaat van de eisende partij. De advocaat van de eisende partij dient een juridisch correcte brief op te stellen met daarin de voorwaarden van de eisende partij en de juridische onderbouwing hiervoor te vermeld.
Als de advocaat de dagvaarding geschreven heeft dan dient de eisende partij deze brief eerst goed te keuren voordat deze verstuurd.
Akkoord door de eisende partij
Als er een akkoord is gegeven door de eisende partij dan wordt deze brief door de advocaat naar het griffie van de rechtbank gestuurd. De brief wordt verzonden via een daarvoor toebehorend spoed faxnummer. In de meeste gevallen krijgt u dan binnen één dag antwoord van de rechtbank over de datum en het tijdstip wanneer gedagvaard kan worden. Er dient minimaal één week tussen de dagvaarding en de zittingsdatum op de recht bank te zitten. De eisende partij vragen of de rechtbank de zitting eerder wilt houden. In sommige gevallen als de eisende partij genoeg feiten en omstandigheden kan aantonen kan de kort geding rechter bepalen om de zittingsdatum eerder te houden.
Als de datum binnen is bij de advocaat, dan past de advocaat de dagvaarding aan met de gepaste datum en tijdstip en stuurt deze dan naar een deurwaarder. De advocaat geeft de deurwaarder de instructies om de dagvaarding zo snel als mogelijk bij de gedaagde partij te krijgen.
In de meeste gevallen staat de deurwaarder de zelfde dag nog aan het adres van de gedaagde om de dagvaarding af te geven. De deurwaarder laat de gedaagde tekenen bij het ontvangst van de dagvaarding zodat er nooit gezegd kan worden dat de dagvaarding niet is aangekomen bij de gedaagde partij.
Dagvaardingexploit naar de advocaat
Vervolgens wordt de dagvaardingexploit naar de advocaat gestuurd en door de advocaat naar de recht bank. De rechtbank zal nu bepalen of de gedaagde correct is ingelicht over de datum van de zitting.
De gedaagde partij kan als hij dat wilt nog een tegen verwoording indienen. Vervolgens is de zitten waar zowel de gedaagde evenals de eisende partij aanwezig moeten zijn. De zitting wordt nu gehouden en aan het einde van de zitting wordt een uitspraak gedaan over het kort geding.
Hulp nodig bij een kort geding
Of u nu de gedaagde of de eisende partij bent, u heeft een goede advocaat nodig tijdens een kort geding. Als u vragen heeft of gewoon vrijblijvend advies wilt dan kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen u deskundig adviseren over de vele verschillende zaken die spelen bij een kort geding.
Als u een advocaat nodig heeft om dingen voor u te regelen dan helpen wij u verder aan een geschikte advocaat als u dat zou wensen. Een goede advocaat kan een wereld van verschil uitmaken voor de uitslag van uw kort geding, zorg er dus voor dat u er tijdig bij bent en vanaf het begin een goede ondersteuning kunt verwachten van een advocaat.