Onder een milieuovertreding kan worden verstaan het illegaal dumpen van afval, bijvoorbeeld in zee. Ook het zonder vergunning slopen van asbesthoudend materiaal valt onder een milieuovertreding. Daarnaast behoren geluidsoverlast, stropen van dieren en illegale bomenkap tot milieuovertredingen.
Overtredingen van de milieuwet zijn schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren. De milieupolitie is er voor de handhaving van milieuwetten, maar uiteraard is het ook de taak van u en mij om melding te maken bij het constateren van een overtreding.
Milieuwet overtreden en nu?
We zullen u een voorbeeld geven van een milieuovertreding die in het verleden zich heeft voorgedaan. Het bedrijf zullen we bedrijf X noemen.
Bedrijf met asbest
Bedrijf X wilde een nieuwe schuurt voor de opslag van materialen op zijn erf, de oude schuur braken ze af. In het dak bevond zich asbest. Toch braken ze het dak van het schuurtje af en gooide alles in de afvalbak. Met alle werkzaamheden wekten zij de aandacht van de buurvrouw. Haar man had jarenlang bij de gemeente gewerkt en wist dat er asbest zat in de schuur van het bedrijf. Ze hield alles goed in de gaten en zag dat de werknemers, grote stukken asbest in de afvalcontainer gooiden. In eerste instantie wisten de buren niet goed wat ze moesten doen. Ze zochten het op op internet en lazen daar dat ze konden bellen met de milieupolitie.
Deze is toen poolshoogte komen nemen en heeft voor het bedrijf een proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie vervolgde het bedrijf. De gemeente heeft daarnaast nog door middel van een dwangsom het bedrijf gedwongen om alsnog aan de vergunningsvoorschriften te voldoen.
Het bedrijf is het niet eens met de boete, er zat immers geen asbest in de dakplaten. Deze platen waren 12 jaar geleden vervangen door asbestvrije platen. De buurman wist niet beter dan dat dit de dakplaten waren mét asbest erin.
Boete ontvangen milieuovertreding
Je hebt een boete ontvangen als particulier of bedrijf, maar bent het er niet mee eens. In dit geval is het zeer verstandig contact te zoeken met een advocaat. Zoek een advocatenkantoor bij u in de buurt en ga eens langs of neem telefonisch contact op. Een advocaat onderzoekt de hele zaak en kan u bijstaan in het proces die tegen u is opgemaakt en u voorzien van goede adviezen. Daarnaast kan de advocaat u helpen bij het oplossen van juridische vraagstukken, bemiddelt tussen beide partijen en stelt de juiste documenten op. Een advocaat is dus onmisbaar om uw recht te halen.
Wilt u bekijken of u een zaak heeft bij uw zaak? Neem vrijblijvend contact op met ons via ons contactformulier.