Wat is het ontslagrecht

Het ontslagrecht is een vorm van recht dat zich bezig houdt met het ontslag van werknemers. Wanneer een werknemer wordt ontslagen bij een werkgever dan krijgt deze werknemer te maken met het ontslagrecht. Overigens krijgt niet alleen de werknemer te maken met het ontslagrecht maar ook de werkgever moet zich bij een ontslag houden aan de regels van het ontslagrecht.

Producere van het ontslag

Wanneer een werkgever een werknemer wil ontslaan dan komt hier een hoop bij kijken. Een werkgever kan namelijk niet zomaar een werknemer ontslaan wanneer deze dat wil. Wanneer een werkgever een van zijn werknemers wil ontslaan zal de werkgever hiervoor toestemming moeten krijgen van het CWI.

Het CWI staat voor het Centrum voor Werk en Inkomen. Een andere mogelijkheid voor de werkgever is om het via de kantonrechter te regelen maar hier komen vaak meer kosten bij kijken dan bij het CWI. Daarom wordt het overgrote deel van de ontslagaanvragen van een werkgever door het CWI geregeld.

Kantonrechtersformule bij ontslag

Wanneer een werknemer wordt ontslagen heeft deze doorgaans recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding wordt vaak vastgesteld door middel van de kantonrechtersformule. Met deze formule kan er nauwkeurig worden berekend hoe hoog de ontslagvergoeding van een specifieke werknemer dient te zijn.

Hierbij wordt er rekening gehouden met:

 • Aantal dienstjaren
 • Maandsalaris
 • Verwijtbaarheid

Mogelijkheden van beeindigen van een arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren worden beeindigd. Hierbij kunt u denken aan:

 • Beeindiging van rechtswege
 • Beeindiging met wederzijds goedvinden
 • Beeindiging door opzegging
 • Beeindiging door uitspraak kantonrechter
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op