Wat is de Opiumwet?
In de Opiumwet zijn opgenomen, lijst één en twee van de verboden middelen, oftewel drugs. Dit zijn middelen welke niet in bezit mogen zijn. En tevens middelen die naast in bezit, ook niet gemaakt, bewerkt en verkocht mogen worden. Ook het leveren van 'niet' zelf vervaardigde middelen is verboden en strafbaar.
Indien de middelen op de verboden lijst, zowel harddrugs als softdrugs, bedoelt zijn als medisch- en of wetenschappelijk middel dan is het niet verboden om de middelen in bezit te hebben. De voorwaarde is wel dat een administratie moet zijn opgesteld door bijvoorbeeld een huisarts of apotheek waarin aangegeven staat dat de betreffende persoon het middel, de drugs, nodig heeft voor medische doeleinden. Door streng toezicht op het niet zomaar verstrekken van de middelen aan personen moeten er meerdere administratieve handelingen verricht worden totdat het middel legaal uitgegeven mag worden aan alleen de betreffende persoon.
Lijst één en twee?
De Opiumwet bestaat uit lijst één en twee, maar wat willen deze lijsten zeggen? Wij zullen het uitleggen.
- Lijst één; hierin staan de harddrugs vermeld. Het bezitten van harddrugs wordt gezien als een misdrijf.
Voorbeelden van harddrugs welke zijn opgenomen in lijst één van de Opiumwet zijn cocaïne, heroïne en XTC. Harddrugs zijn verslavend en brengen een groot gezondheidsrisico met zich mee. Een groot risico is ook versnijding. Versnijding betekent het mengen van bepaalde harddrugs met andere middelen. Op deze manier probeert de handelaar meer inkomsten te krijgen met de verkoop van harddrugs. Personen die de harddrugs gebruiken na versnijding door de handelaar kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen of in de ergste gevallen zelfs te komen overlijden. Dit komt voornamelijk omdat de handelaren bij de versnijding veelal gebruik maken van middelen welke het menselijk lichaam niet kunnen verdragen. Middelen welke lijken op de harddrugs zodat niet met het blote oog kan worden gezien dat er gerommeld is met de harddrugs. Middelen welke bij versnijding gebruikt worden zijn onder andere wasmiddel, krijtpoeder en zelfs rattengif. Alles wat maar lijkt op de harddrugs wordt toegevoegd. - Lijst twee; hierin staan de softdrugs vermeld. Softdrugs brengen een minder groot risico met zich mee dan de harddrugs welke op lijst één vermeld staan. In Nederland wordt onder strenge eisen de verkoop van softdrugs toegestaan voor coffeeshops. Door de verkoop van softdrugs in coffeeshops komen gebruikers minder snel in aanraking met harddrugs.
Softdrugs zijn kalmerende middelen en worden vervaardigd uit de hennepplant. Wanneer softdrugs met medische doeleinden gebruikt wordt, dit geldt ook voor harddrugs, dan moet er wel een uitgebreide verklaring zijn van bijvoorbeeld de huisarts of apotheek, waarin toestemming wordt gegeven dat de betreffende persoon een bepaalde softdrugs of harddrugs nodig heeft voor zijn of haar medische aandoening.
Straffen en boetes voor drugsbezit
Overtredingen van de Opiumwet worden uiteraard bestraft. Sowieso worden de drugs in beslag genomen en volgt een geldboete en werkstraf. Hoe zwaarder de drugs of hoe meer drugs in bezit, hoe hoger de boete en de straf is.
Juridisch advies
Heeft u als persoon of eigenaar van bijvoorbeeld een coffeeshop behoefte aan juridisch advies? Of heeft u een boete gekregen waar u het niet mee eens bent en u komt er met de tegenpartij niet uit? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.