Diverse mogelijkheden

De opleiding strafrecht wordt op HBO niveau gegeven. Op diverse hogescholen wordt de opleiding aangeboden, dit kan een fulltime studie zijn maar ook een studie die te combineren is met een baan, dan ga je bijvoorbeeld in de avond naar college.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de basisopleiding HBO strafrecht volgen via een thuisstudie. 

Inhoud opleiding Strafrecht

Tijdens de opleiding Strafrecht leer je wat strafbare feiten zijn en wat niet. Aan de hand van het Wetboek van Strafrecht leer je vele regels kennen, ze staan allemaal in het Wetboek beschreven. Door middel van artikelnummers zijn de wetten en regels uit elkaar te houden. Het Wetboek van Strafrecht is handig om tijdens je studie en latere carrière bij je te houden om uiteenlopende juridische zaken op te kunnen zoeken en correct te kunnen behandelen. 

Het is belangrijk om na de opleiding Strafrecht zelf goed te kunnen beslissen in diverse zaken. Dit leer je dan ook tijdens de opleiding. Afwegingen maken is een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke beslissing, wat is juridisch belangrijk en wat is volgens de wet correct. Aan de hand van feiten die je afweegt dien je zelfverzekerd beslissingen te kunnen nemen. Je analyseert hierbij de zaak en stelt een diagnose. 

De opleiding Strafrecht inhoudelijk

Allereerst leer je de begrippen kennen die in de juridische wereld voorkomen. Natuurlijk moet jij weten wat ze bedoelen als er begrippen vallen tijdens besprekingen en rechtszaken. 
Daarnaast leer je welke straffen en maatregelen er voor de diverse delicten staan. Wat zou bijvoorbeeld de uitspraak kunnen zijn van de strafrechter.
Het Wetboek van Strafrecht is een belangrijk onderdeel van de opleiding strafrecht. Je leert de uiteenlopende stappen die tijdens het proces voorkomen te benoemen. 
Een beslissingsmodel geeft je de mogelijkheid om complexe rechtsvragen op een correcte manier te kunnen beantwoorden. Hoe dit precies werkt leer je allemaal tijdens de opleiding Strafrecht. 

Verder leer je wat de rol is van het Openbaar Ministerie, het Gerechtshof en de Officier van Justitie
Om een beeld te geven van wat deze instanties inhouden zullen wij kort uitleggen wat ze inhouden;

Als verdachten van een zaak voor de strafrechter moeten komen gebeurt dit door het Openbaar Ministerie, ook wel het OM genoemd. Het woord Ministerie is wat verwarrend, want het Openbaar Ministerie is geen ministerie, het is een overheidsorganisatie.

Het Openbaar Ministerie heeft de bevoegdheid om verdachten van strafbare feiten te mogen opsporen en te vervolgen voor hun handelingen volgens de wettelijke regels. Bij de opsporing werkt het Openbaar Ministerie nauw samen met onder andere de politie.

Een andere taak van het Openbaar Ministerie is toezicht houden op een juiste uitvoering van de beslissing van de strafrechter, zoals bijvoorbeeld taakstraffen welke op een correcte wijze moeten worden uitgevoerd of boetes die binnen een bepaalde termijn voldaan moeten zijn.

Indien er in Hoger Beroep is gegaan spreekt het gerechtshof het recht uit. De uitspraak van het gerechtshof wordt ook wel het vonnis genoemd. Een vonnis is de beslissing van de rechter. Het gerechtshof bestaat uit rechters, zij worden ook wel raadsheren genoemd, dit kunnen zowel mannen als vrouwen zijn.

Leiding geven aan de politie tijdens een belangrijk onderzoek en controleren of dit volgens de regels gebeurt, dat is een taak van de officier van justitie. De Officier van Justitie is bevoegd om bij lichte strafbare feiten een straf op te leggen, indien het zwaardere strafbare feiten betreft neemt de strafrechter het over.

In verband met te weinig bewijs kan de officier van justitie er ook voor kiezen om een zaak stop te zetten, dit wordt ook wel seponeren genoemd.

We hebben nu een aantal onderdelen benoemd die voorkomen tijdens de opleiding Strafrecht. Indien je vragen hebt kun je contact opnemen met de advocaat voor strafrecht

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op