Wat is een Pro Deo advocaat

Een Pro Deo advocaat is een advocaat voor mensen die weinig geld tot hun beschikking hebben. Mensen met weinig financieel vermogen kunnen namelijk gebruik maken van gefinancierde rechtshulp, ook wel toegevoegde zaken genoemd. Een Pro Deo advocaat is een advocaat die gedeeltelijk betaalt wordt door de overheid en die dus goedkoper is dan een normale advocaat.

Hoe vind ik een Pro Deo advocaat

Er zijn in Nederland relatief veel Pro Deo advocaten. Wanneer men op het internet rondkijkt kan men al snel enkele Pro Deo advocaten vinden waarvan men gebruik kan maken. Pro Deo betekent letterlijk “voor god” en het is de aanduiding die wordt gebruikt voor diensten die gratis worden verricht.

Vroeger was de algemene opvatting dat goede die werken voor de armen maar niet betaald konden worden omdat deze armen weinig geld hadden uiteindelijk werden beloond door God. Tegenwoordig wordt de term Pro Deo vooral gebruikt voor vrijwilligerswerk en voor advocaten die geen vergoeding vragen aan hun clienten of veel minder vergoeding dan normaal.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage die een client zal moeten betalen aan een advocaat voor de te leveren diensten hangt samen met het inkomen. Wanneer men onder een bepaalde inkomensgrens zit dan kan men gebruik maken van een Pro Deo advocaat waarbij de overheid de client gedeeltelijk of in zijn geheel zal bijstaan met het vergoeden van de kosten voor de advocaat.

Het kan zijn dat u onder een bepaalde inkomensgrens zit en dus niet veel geld verdient maar dat u wel een vermogen tot uw beschikking hebt door bijvoorbeeld een erfenis of een andere reden. In dit geval kunt u geen aanspraak maken op een Pro Deo advocaat aangezien u zelf een advocaat kunt financieren met eerder genoemd vermogen.

Online een Pro Deo advocaat vinden

Het internet kan gebruikt worden om een Pro Deo advocaat te vinden bij u in de buurt. De Pro Deo advocaten zijn door het gehele land te vinden en het maakt dus eigenlijk niet uit waar u woont, er is altijd wel een Pro Deo advocaat bij u in de buurt te vinden waar u langs kunt gaan voor een orienterend gesprek of met uw persoonlijke vraagstukken.

Ook zijn er steeds meer websites waar u gratis uw vragen kunt stellen die worden beantwoord door een advocatenbureau of advocaat. Het kan ook zijn dat u hiervoor een eenmalige bijdrage moet doen maar deze bedragen zijn vaak erg laag waardoor het erg voordelig kan zijn om online een Pro Deo advocaat te raadplegen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op