Wat is een proces verbaal

Een proces verbaal is een getuigenis waarin tevens de omstandigheden staan waarin de gerapporteerde feiten zich voordeden. Een proces verbaal wordt doorgaans uitgebracht door een overheidsambtenaar en vermeld de handelingen die deze overheidsambtenaar stelde, naast de schriftelijke weergave van de gesprekken of verklaringen.

Proces verbaal in de rechtspraktijk

Het begrip proces verbaal komt ook vaak voor in de rechtspraktijk. Zo wordt er van elke zitting van een rechterlijk college een proces verbaal gemaakt. Hierin wordt opgenomen wat er tijdens de zitting allemaal is gebeurd en wat er gezegd is door de rechters en door de verschillende partijen die aanwezig waren.

Hoe schrijf je een goed proces verbaal

Het is belangrijk om een proces verbaal zorgvuldig en correct te schrijven aangezien het vaak een erg belangrijk document is. Daarom is het schrijven van een proces verbaal een verantwoordelijke taak voor de opsportingsambtenaar of de overheidsambtenaar. Het is daarom ook mogelijk om een cursus te volgen waarin u leert hoe u zorgvuldig en correct een proces verbaal kunt schrijven.

Wat is een opsporingsambtenaar

Een opsporingsambtenaar is een persoon die wordt belast met het opsporen van strafbare feiten. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen algemene opsporingsambtenaren en buitengewone opsporingsambtenaren. Een algemene opsporingsambtenaar is bevoegd om alle strafbare feiten op te sporen terwijl een buitengewone opsporingsambtenaar veelal beperkt wordt tot een aantal specifieke strafbare feiten.

Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Boswachters
  • Douanebeambten
  • Stadswachten
  • Conducteurs
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op