Wat is het strafrecht

Wanneer mensen een overtreding begaan hebben dan moeten ze vaak voor de rechter verschijnen. Hierbij komt over het algemeen een rechter kijken en de persoon in overtreding heeft hierbij recht op een advocaat die de verdediging van deze client op zich neemt. Het gebruik maken zo’n advocaat gaat echter vaak gepaard met een vergoeding.

Rechtsbijstand in het strafrecht

Wanneer men voor de rechter moet verschijnen kan men zich beroepen op een advocaat die de client bijstaat in het verdedigen van de client in zijn/haar zaak. Het gebruik maken van een advocaat is echter doorgaans niet gratis en voor een aantal mensen die verdacht worden van een misdrijf of overtreding is het vaak lastig om een advocaat te betalen.

Wanneer men de beschikking heeft over onvoldoende inkomsten of vermogen dan is er voor deze mensen de Wet op de Rechtsbijstand waar ze zich op kunnen beroepen. De Wet op de Rechtsbijstand houdt in dat de overheid een deel van de kosten van deze advocaat op zich neemt zodat mensen met wat minder financieel vermogen toch de beschikking kunnen hebben over een advocaat.

Rechtsbijstand kan worden aangevraagd door zowel particulieren als door ondernemers. Ondernemers hebben wel te maken met strengere voorwaarden. Vaak wordt er enkel rechtsbijstand verleend aan een ondernemer wanneer de rechtsbijstand van belang is in het voortbestaan van zijn of haar onderneming.

Het aanvragen van rechtsbijstand

Wanneer men gebruik wil maken van rechtsbijstand in het strafrecht omdat men niet de beschikking heeft over voldoende vermogen om een advocaat in de arm te nemen dan zal de advocaat dit moeten aanvragen. De aanvraag wordt dan ingediend door de advocaat door middel van een verzoek wat de advocaat vergezeld van een kopie van het identiteitsbewijs van de client. U kunt het aanvraagformulier online downloaden en invullen om het vervolgens op te sturen naar de advocaat die het doorneemt en doorstuurt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op