Overtredingen met gevolg invordering rijbewijs

Er zijn standaardovertredingen waarbij het rijbewijs ingevorderd wordt. Bijvoorbeeld als je 50 km per uur of meer te hard rijdt, daarmee breng je de verkeersveiligheid in gevaar.

Maar dat is niet de enige overtreding waarbij het rijbewijs ingevorderd wordt. Feestjes zijn leuk, maar er zijn niet voor niks campagnes opgestart over, wie is de Bob? Ga je met de auto naar een feestje, zorg er dan altijd voor dat je van te voren goed afspreekt wie de Bob is, met andere woorden, wie er die avond bijvoorbeeld geen alcohol drinkt. Als je met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur stapt, dit zijn meer dan 2 glazen alcoholische drank, en je wordt gecontroleerd of valt op in het verkeer door slingerend rijgedrag, dan wordt je rijbewijs ingenomen. Dit is ook bij drugsinname, de hoeveelheid hiervan maakt niet uit.

De derde overtreding waarbij standaard het rijbewijs wordt ingevorderd is het niet meewerken aan een alcoholcontrole. Het mislukken van een blaastest is iets anders, het gaat hier om het opzettelijk weigeren van een alcoholonderzoek.

Naast de invordering van het rijbewijs wordt ook een hoge geldboete opgelegd of een gevangenisstraf.

Wat te doen bij invordering rijbewijs?

De Politie heeft het rijbewijs ingevorderd, bij een staandehouding of een algemene verkeerscontrole. Hij of zij stuurt het rijbewijs binnen 3 dagen op naar de Officier van Justitie.

De Officier van Justitie beslist binnen 10 dagen na invordering van het rijbewijs of je het terugkrijgt of niet. Dit hangt af van of je al eerder de fout in bent gegaan qua verkeersovertredingen. Als dit het geval is blijft het rijbewijs ingevorderd tot aan de uitspraak van de rechter. Als de zaak niet binnen 6 maanden voor de rechter is gekomen dan moet je het rijbewijs terugkrijgen.

Niet eens met invordering rijbewijs?

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met de beslissing dat je rijbewijs is ingenomen, je bent je van geen kwaad bewust. Zoals eerder in dit artikel besproken wordt binnen 10 dagen door de officier van justitie een beslissing gemaakt of je het rijbewijs terugkrijgt of niet. Je kunt gelijk na invordering van het rijbewijs een brief sturen naar de officier van justitie en op deze manier proberen de beslissing te beïnvloeden. Als dat niet is gelukt kun je een bezwaarschrift indienen bij de rechtbank tegen de invordering van het rijbewijs. Vaak wordt met het sturen van het bezwaarschrift gewacht tot de officier van justitie een beslissing heeft genomen. Wanneer je echter het bezwaarschrift eerder indient, wordt het eerder behandeld met als resultaat dat je het rijbewijs eerder terug kunt krijgen.

Hulp nodig bij uw bezwaarschrift? Neem contact op met onze advocaten via ons contactformulier.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op