Wanneer spreek je van onder invloed rijden?

Onder invloed rijden betekent dat je rijdt met een bepaalde hoeveelheid alcohol in het bloed of rijden na het gebruik van drugs.

Toegestane hoeveelheid alcohol

Voor bestuurders die het rijbewijs 5 jaar of minder hebben, ook wel beginnende bestuurders genoemd, geldt een ander alcohol limiet dan bestuurders die het rijbewijs langer dan 5 jaar bezitten.

Alcohol en verkeer gaan sowieso niet samen, maar we zullen de maxima op een rijtje zetten. Heb je het rijbewijs korter dan 5 jaar dan geldt een maximale alcoholpromillage van 0,2, dit is voor mannen te vergelijken met 1 glas en voor vrouwen iets minder dan 1 glas alcoholhoudende drank.

Heb je het rijbewijs langer dan 5 jaar dan gelden er iets andere regels. Het maximale alcoholgehalte in het bloed mag niet meer zijn dan 0,5 promille. Dit staat gelijk aan 2 glazen alcoholhoudende drank voor mannen binnen een uur en voor vrouwen zijn dit iets minder dan 2 glazen.

Alcohol limiet overschreden, wat nu?

Wanneer je teveel alcohol hebt gedronken en daarna een auto gaat besturen ga je uiteraard minder goed rijden dan wanneer je zonder alcohol gaat rijden. De gevolgen zijn dat je een minder snelle reactievermogen hebt, het overzicht raak je kwijt, hiermee bedoelen we dat je afstanden niet meer goed kunt inschatten en kunt zien wat er om je heen gebeurt. Ook bochten lijken groter dan dat ze zijn. Je denkt dat je alles nog perfect onder controle hebt, maar medeweggebruikers zullen gauw merken aan het rijgedrag dat er iets niet klopt. Ze kunnen dit melden bij de Politie en deze zal poolshoogte gaan nemen. Als de Politie echter zelf achter je rijdt en merkt dat je bijvoorbeeld slingert met de auto wordt je staande gehouden en moet je een blaastest doen. Zo nu en dan zijn er ook verkeerscontroles waarbij grote groepen verkeersdeelnemers van de weg worden gehaald en de blaastest moeten doorstaan. Er wordt dan een alcoholmeting gedaan waarbij de UGL, ook wel uitgeademde lucht genoemd, wordt gecontroleerd. Het alcoholgehalte in de adem mag voor beginnende bestuurders niet hoger zijn dan 88 Ugl en voor bestuurders die het rijbewijs meer dan 5 jaar bezitten mag dit niet hoger zijn dan 220 Ugl.

Als u als beginnend bestuurder 88 tot 104 Ugl blaast en als bestuurd met het rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit 220 tot 285 Ugl blaast dan wordt je meegenomen naar het bureau voor een nauwkeurige ademanalyse. De uitslagen die hieruit voortkomen kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.

Overschrijd je de wettelijke normen dan krijg je een geldboete, daarnaast wordt het rijbewijs ingevorderd en eventueel wordt er een gevangenisstraf opgelegd. De uiteindelijke hoogte van de straf hangt af van de ernst van de situatie.

Rijbewijs terug krijgen?

In sommige gevallen kun je je rijbewijs terug krijgen, op het moment dat uw rijbewijs is afgepakt of ingevorderd. U dient dan bezwaar te maken op de invordering van het rijbewijs. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden hiervoor. Dit kunt u doen door ons te bellen of via ons contactformulier uw vraag te stellen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op