Verschillende gerechten

Er zijn diverse soorten gerechten, in Nederland zijn dat in totaal drie soorten.
Het is De Hoge Raad der Nederlanden, de gerechtshoven en de rechtbanken. Van alle drie de soorten zullen wij uitleggen wat ze in houden.

De rechtbank


Beginnende bij de rechtbanken. Allerlei zaken kunnen bij de rechtbank voorgelegd worden. Er zijn diverse soorten rechtbanken, zo wordt er speciaal gericht op het burgerlijk recht, maar ook bij strafrechtelijke zaken kan de rechtbank uitspraken doen. Wanneer het gaat om bestuurlijke zaken zal de bestuursrechter het recht in handen nemen. Kort gezegd kunnen zaken in drie sectoren ingedeeld worden, de civiele-, straf- of bestuurssector.

Het gerechtshof

Bij een Gerechtshof kun je terecht met burgerlijke zaken wanneer in Hoger Beroep is gegaan. Het gerechtshof behandelt drie verschillende sectoren, namelijk de civiele sector en de strafsector net als de rechtbank. Maar ook de belastingsector. Wanneer je voor een zaak in de bestuurlijke sector in hoger beroep wil gaan dan kan dat niet bij het Gerechtshof, dan moet je bij de Hoge Raad der Nederlanden zijn.

De Hoge Raad der Nederlanden

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste macht der recht. Wanneer iemand bij de Hoge Raad der Nederlanden in hoger beroep wil gaan dan kan dat eenmalig, daarna kan er geprocedeerd worden, dat is iets anders dan “in hoger beroep”. De Hoge Raad der Nederlanden doet niet zelf onderzoek naar feiten in een zaak. De informatie komt van de Gerechtshof. Iemand kan in principe om twee redenen bij de Hoge Raad der Nederlanden het recht laten spreken. Bijvoorbeeld wanneer de rechter zich niet heeft gehouden aan de regels of wanneer de rechter een verkeerde toepassing van het recht heeft gebruikt.

Juridisch advies

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.
De advocaat voor strafrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op