Stalking, de uitleg

Wanneer er stalking plaatsvindt wordt iemand lastiggevallen of op een hinderlijke wijze gevolgd. 
Vooral bekende personen, zoals zangers, kunnen het doelwit zijn van obsessieve fans die hun volgen en opwachten, wat uiteindelijk kan uitmonden in stalking.
Ook wanneer je geen bekende persoonlijkheid bent kun je te maken krijgen met stalking, soms is dit het geval wanneer er een scheiding plaatsvindt. Een van de twee personen blijft dan contact zoeken met de ander terwijl de ander daar niet van gediend is. Diegene blijft bellen, whatsappen of voor het huis langs rijden om de macht te blijven houden of diegene terug te winnen, hij of zij kan zich niet neerleggen bij de beëindiging van de relatie, zonder slagingskans, want die ander wil dat niet.

 

Stalker en slachtoffer

Het slachtoffer hoeft niet persé een connectie te hebben met de stalker, maar meestal is er wel een bepaalde link tussen de twee partijen. 
De stalker is meestal een man. Een stalker is er ook op uit om het slachtoffer zwart te maken bij bijvoorbeeld familie of in de woonplaats. Stalking vindt plaats door middel van vaak langs het huis rijden of waar het slachtoffer werkt. Slachtoffers ontvangen van de stalker ook berichtjes op de telefoon, meerdere keren per dag.
In 2008 is de anti-stalkingswet opgericht. Deze wet richt zich op het aanpakken van stalkers.

 

Wat als je gestalkt wordt?

Wanneer je gestalkt wordt kun je overhaaste beslissingen nemen, pas hier mee op, hier kom je uiteindelijk niet verder mee en zal wellicht het stalken niet stoppen.
Het is belangrijk dat je zelf geen geweld gebruikt tegen de stalker, ook al zegt je eerste ingeving dit wel te doen.
Een stalker negeren is een goede tip, probeer een stalker zoveel mogelijk te negeren, dan zal de stalker daar in ieder geval geen plezier meer aan beleven.
Een stalker is uit op contact maken, uiteraard ligt het aan de stalkingssituatie in welke mate de stalker contact (weer) zou willen met het slachtoffer.
Indien het stalken voor een stalker als dagelijkse bezigheid wordt gezien en het slachtoffer niet meer weet wat hij moet doen is aangifte bij de politie of juridische hulp een juiste stap om te zetten. Wanneer u juridisch advies nodig heeft kunt u contact opnemen met de advocaat voor auteursrecht. De advocaat voor auteursrecht kan u goed ondersteunen in de juridische zaak.
Wanneer je vaak gebeld wordt door de stalker kun je het telefoonnummer blokkeren.
Om, bijvoorbeeld als bewijs, een bepaald ritme te laten zien in het stalkingsgedrag van de stalker is het aan te raden om een logboek bij te houden. In het logboek schrijf je op wanneer, waar en wat er is gebeurd.
Indien er persoonlijke gegevens door de stalker verspreid zijn op internet kun je door diverse internetprogramma’s deze gegevens verwijderen van diverse social media op internet. Via de zoekmachine kun je deze handige programma’s vinden.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op