Wat is een strafblad

Een strafblad is een blad waarmee u staat geregistreerd wanneer u een wetsovertreding heeft begaan. Wanneer men veroordeeld wordt voor een wetsovertreding dan krijgt met een strafblad. Men wordt veroordeeld voor een wetsovertreding wanneer een rechter een uitspraak doet in een strafzaak.

Wat is een justitieel register

Een justitieel register is een register waarin de gegevens van personen worden opgeslagen die een wetsovertreding zijn begaan. Het register heet officieel het Justitieel Documentatie Register. De gegevens worden beheerd door de JustID, wat staat voor Justitiele Informatiedienst, welke gevestigd is in Almelo.

Wanneer men een strafblad heeft zal dit strafblad blijven bestaan voor een periode van 5 jaar wanneer het gaat om een overtreding. Bij een misdrijf blijft het strafblad voor een periode van 30 jaar bestaan en de termijn gaat in nadat de strafzaak is afgehandeld. Ook kan de termijn verlengd worden bij sommige misdrijven.

De gevolgen van een strafblad

Wanneer men in het bezit is van een strafblad heeft dat een aantal negatieve gevolgen. Zo zal men bijvoorbeeld geen visum kunnen bemachtigen en ook geen verblijfsvergunning. Ook mensen die een wapenvergunning willen aanvragen zullen dit niet kunnen doen wanneer ze in het bezit zijn van een strafblad.

Ook is het niet mogelijk om een aantal beroepen uit te oefenen wanneer men in het bezit is van een strafblad. Hierbij kan denken aan bijvoorbeeld:

  • Advocaat
  • Docent
  • Politieagent
  • Notaris
  • Deurwaarder

Inzage in het strafblad

Men mag te allen tijden het eigen strafblad inzien op basis van de privacywetgeving. Wanneer men het eigen strafblad echter in wil zien moet men hiervoor wel een schriftelijk verzoek voor indienen. Het is daarentegen niet toegestaan om de persoonlijke gegevens van een ander persoon zijn/haar strafblad in te zien.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op