Straffen

Een straf is een maatregel die u wordt opgelegd wanneer u de regels overtreed. Dit kan zijn wanneer u een misdrijf pleegt of een andere manier van het overtreden van de regels. Een straf wordt doorgaans uitgesproken door de rechterlijke macht. De rechterlijke macht bestaat in Nederland uit de rechters, de officieren van justitie en de rechterlijke ambtenaren in opleiding.

Verschillende soorten straffen

Er zijn in Nederland verschillende soorten straffen die uitgesproken kunnen worden. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk aangezien niet alle overtredingen even ernstig zijn van aard. In principe worden de verschillende soorten straffen onderverdeeld in drie hoofdgroepen van straffen. Deze hoofdgroepen zijn:

 • Criminele straf
 • Correctionele straf
 • Politiestraf

De criminele straf geldt voor misdaden die zijn gepleegd door iemand. De straf hiervan is opsluiting en afhankelijk van de ernstigheid van de misdaad kan dit varieren tussen een tijdelijke opsluiting of een levenslange opsluiting. Bij een politiek misdrijf is er sprake van hechtenis waarbij de dader van vijf jaar tot levenslang kan krijgen.

De correctionele straf heeft de dader doorgaans de keuze uit een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar, een werkstraf of een geldboete. Hoe ernstiger de overtreding, des te langer zal de dader in de gevangenis moeten zitten en des te hoger zal de boete en de lengte van de werkstraf zijn. Bij een politiestraf geldt hetzelfde maar is de gevangenisstraf veel korten (1 tot 7 dagen), de werkstraf veel korter en de geldboete veel lager. De politiestraf is dus voor kleine overtredingen.

Hoofdstraf en bijkomende straf

Wanneer men een overtreding heeft begaan dan zal men een hoofdstraf krijgen en daarbij mogelijk ook een bijkomende straf. De hoofdstraffen zijn gevangenisstraf, geldboete en/of taakstraf. Daarnaast kan de dader een bijkomende straf krijgen hetgeen kan bestaan uit:

 • Geldboete
 • Afzetting
 • Ontzetting
 • Publicatie van straffen
 • Bijzondere verbeurdverklaring
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op