Wat is een taakstraf
Een taakstraf in een hoofdstraf in het strafrecht. Het is een alternatieve straf voor de gevangenisstraf en wordt vaak gebruikt voor de wat minder erge overtredingen. Vroeger was de taakstraf een alternatief voor celstraf maar moest de veroordeelde zelf voorstellen om de celstraf om te zetten in een taakstraf. Tegenwoordig is de taakstraf een hoofdstraf, evenals de celstraf.
Verschillende soorten taakstraf
Een taakstraf is er in verschillende soorten. De twee meest voorkomende taakstrafffen zijn:
- De werkstraf
- De leerstraf
Ook is het mogelijk om een combinatie van beide te hebben. Er is tevens wettelijk vastgesteld hoe lang een taakstraf mag duren. De maximale duur van een taakstraf is 480 uur, waarvan maximaal 240 uur werkstraf mag zijn. Voor de leerstraf geldt tevens een maximale straf van 480 uur, in welk geval er dus geen werkstraf meer mogelijk is.
Wat is een werkstraf
Een werkstraf houdt in dat de veroordeelde tijdens zijn vrije tijd arbeid zal moeten verrichten bij openbare diensten en verenigingen zonder winstoogmerk. In Nederland geldt een maximumduur van de werkstraf van 240 uur. Een van de doelen van een werkstraf is het verrichten van werk dat van algemeen belang is.
Wat is een leerstraf
Een leerstraf houdt is dat de overtreder kennis opdoet van een hiervan bestemd gebied. Er zijn in Nederland 11 verschillende leerstraffen, die mogelijk gecombineerd kunnen worden, afhankelijk van de lengte van de leerstraf. Hieronder vindt u een overzicht van enkele van deze leerstraffen:
- Delectpreventietraining
- Dagtrainingsprogramma
- Arbeidsmotivatietraining
- Training agressiebeheersing
- Dader-slachtoffer-leerproject