Het kan zijn dat je verdachte bent in een strafproces. Als je verdacht bent in een strafproces, dan kan het best zijn dat je hier niet van de op de hoogte bent. De politie stelt een onderzoek in, waarin jij verdachte bent. Op het moment dat het onderzoek gedeeltelijk is afgerond, kan het gebeuren dat je wordt aangehouden door de politie en dat je wordt verhoord.

Een verhoor bij een strafproces verloopt in principe als volgt:

  • De politie mag je zes uur lang vast houden. In deze zes uur ben je niet vrij om te gaan en staan waar je wilt.
  • Tijdens dit verhoor zal de politie je vragen stellen, maar je bent niet verplicht om te antwoorden. In Nederland heb je het zogenaamde zwijgrecht. Als je je hierop beroept, dan hoef je geen antwoord te geven op de vragen die je gesteld worden.
  • Als de politie na zes uur het vermoeden heeft dat ze genoeg materiaal hebben, dan mogen ze je hechtenis met drie dagen verlengen. Vervolgens eventueel met twee weken en daarna beslist de rechter of je nog in voorarrest moet blijven.

Verdachte blijven in een strafproces

In sommige situaties kan je op vrije voeten worden gesteld, in afwachting van het proces. Dit betekent niet dat je geen verdachte bent. De Officier van Justitie bepaald of je ook daadwerkelijk vervolgd wordt. Als dit niet het geval is, wordt je zaak geseponeerd. Als dit wel het geval is, blijf je verdachte totdat de uitspraak is geweest. Dit proces kan maanden duren, afhankelijk van de feiten waarvan je verdacht wordt. Zo'n proces kan emotioneel zwaar zijn en het is verstandig om een advocaat in te schakelen die u bijstaat. Als u deze niet kunt betalen, kunt u een advocaat toegewezen krijgen.

Antwoord op je juridische vragen

Als je verdachte bent in een strafproces en niet zeker weet of je vervolgd wordt, dan kan je een advocaat in de arm nemen die in jouw naam een brief naar de officier van justitie stuurt. De officier hoeft hier niet meteen op te antwoorden, maar er wordt wel wat extra druk gelegd en de zaak wordt 'warm gehouden'. Je moet je afvragen of de advocaatkosten opwegen tegen het feit dat je nog iets langer wilt wachten.

Verdachte en Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als je verdachte bent in een strafzaak, dan zal je geen verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan kunnen vragen. De kans dat deze wordt afgewezen is erg groot. Pas als je zaak geseponeerd is of er een (positieve) uitspraak gedaan, ben je geen verdachte meer in het strafproces en sta je ook niet als zodanig geregistreerd.

Voor de familie

Is een familielid van uw verdachte in een strafproces en is de kans groot dat uw familielid moet blijven? Dan kunt u als familie op zoek gaan naar een advocaat. Daarnaast is het verstandig om alvast een tas in te pakken met kleren, ondergoed, sokken enzovoort. Deze kan u dan naar het huis van bewaring brengen, zodat uw familielid even vooruit kan. Uw advocaat kan u (na enige tijd) vertellen in welk huis van bewaring uw familielid verblijft.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op