Wat is BKR?

Indien er bijvoorbeeld een lening afgesloten wordt voor een auto, huis of om andere redenen, dan wordt dit geregistreerd. Dit wordt ook wel de BKR registratie genoemd.
BKR is de afkorting van Bureau voor Krediet Registratie.
In de BKR registratie wordt geregistreerd wat voor soort lening u heeft en of u deze op tijd heeft afgelost. Achterstanden in de betaling worden ook vastgelegd. Deze registratie wordt niet alleen in Nederland gedaan, maar in veel landen in Europa. In Nederland heet dit de BKR registratie, maar de naam van de registratie is per land verschillend.

Wanneer er een lening wordt afgesloten wordt dit door de lening verstrekkende instantie doorgegeven aan het Bureau voor Krediet Registratie. Dit wordt dan in het Centraal Krediet Informatiesysteem gezet, het CKI.
Er is echter één soort lening welke niet meteen geregistreerd wordt. Dit is de hypotheeklening. Deze lening wordt pas gemeld en geregistreerd indien er een achterstand is ontstaan. De negatieve registratie vindt pas plaats, indien er een betalingsachterstand is opgetreden van meer dan drie maanden.

Is er bij u een negatieve BKR registratie geregistreerd en bent u het niet eens met deze registratie? U komt er tevens niet uit met het Bureau voor Krediet Registratie, ondanks goede pogingen tot een oplossing, zoals een aangetekende brief of een persoonlijke afspraak, dan kun u te allen tijde contact opnemen met de advocaat voor strafrecht. De advocaat voor strafrecht kan u ondersteunen en goede adviezen geven waar u mee verder kunt.


Voordeel BKR registratie

Dit krediet registratie systeem maakt het voor lening verstrekkende instantie  makkelijker om te zien of u als aanvrager wel vertrouwd bent om geldlening aan te verstrekken. Een BKR registratie is in tegenstelling tot wat velen denken niet per definitie negatief. Bij geen geregistreerde betalingsachterstanden is de BKR registratie het bewijs dat u de financiële zaken goed op orde heeft. 

Er zal eerder een lening worden verstrekt aan iemand die altijd netjes op tijd betaalt, dan aan iemand die te laat of wellicht nooit terugbetaald. Er spelen echter meer factoren mee dan alleen het betalingsgedrag. Zo wordt ook gekeken naar de samenstelling van een huishouden en het inkomen. Op deze manier wordt de kredietwaardigheid gecontroleerd en wordt er nagegaan of het geleende bedrag zonder problemen afbetaald kan worden. 

De BKR registratie heeft als voordeel dat mensen meer financiële vrijheid hebben omdat na de registratie en controle op kredietwaardigheid het makkelijker is om een lening aan te vragen. In tegenstelling tot andere landen is dit in Nederland goed geregeld. Een lening is in Nederland bijvoorbeeld ook goedkoper om af te sluiten dan in een dergelijk ander land. 


Negatieve BKR registratie voorkomen

Wanneer u op tijd betaalt en er dus geen betalingsachterstanden op uw naam geregistreerd staan krijgt u geen negatieve BKR registratie. 
Voorafgaand aan een negatieve BKR registratie ontvangt u eerst een waarschuwing, aanmaningen en betalingsherinneringen van de lening verstrekkende instantie. Wordt hier niet op gereageerd, dan volgt uiteindelijk een negatieve BKR registratie en worden uw gegevens opgenomen in het Centraal Krediet Informatiesysteem met daarbij de negatieve aantekening.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op