Wat is Grooming?

Grooming wordt ook wel “digitaal kinderlokken” genoemd. Veelal vindt grooming plaats op chatsites of via social media. 

Een meerderjarige man doet zich voor als minderjarige jongen en het meisje waarmee deze man chat is minderjarig. Het meisje denkt een een leuke jongen te hebben ontmoet en wil alles voor hem doen. Ze beschouwt hem als het lot uit de loterij en is eerlijk over alles. Ze vertrouwt hem volledig en herkent zichzelf in de “jongen”, hij heeft dezelfde muzieksmaak en kijkt vanavond naar dezelfde film. Zogenaamd natuurlijk, want de man wil zoveel mogelijk vertrouwen winnen van het meisje. Hij heeft informatie over het meisje kunnen opzoeken via social media bijvoorbeeld. Zo kan hij aan informatie komen over bijvoorbeeld de hobby’s en muzieksmaak van het meisje.

Van normale- naar seksuele gesprekken

In eerste instantie zal de man normale gesprekken voeren met het meisje. Over vakanties, hobby’s of andere “wederzijdse” interesses. Het gesprek zal echter na enige tijd een andere wending nemen. De gesprekken zullen langzamerhand seks gerelateerd worden.

Ten eerste zal het bij getypte gesprekken blijven, maar na verloop van tijd zal de “jongen” aan het meisje vragen om haar webcam aan te zetten, hij zegt haar graag te willen zien. Het meisje doet dit in veel gevallen want zij wil hem oprecht ook graag zien. Haar grote liefde..
Vervolgens kan hij vragen of ze wat kleding uit wil doen voor de webcam. Hij kan nu stiekem foto’s of een filmpje van maken van het meisje, wat hij later kan gebruiken om het meisje mee onder druk te zetten.
Dan is het moment gekomen, hij wil graag met haar afspreken, zij wil hem ook heel graag zien en geeft zonder goed na te denken haar adres door of een plaats waar zij hem graag wil ontmoeten.  

Grooming herkennen

Zojuist al aangegeven in het voorbeeld komt grooming via chatsites of social media voor. Een meerderjarige man doet zich voor als minderjarige man en chat met een minderjarig meisje die niet weet dat de jongen eigenlijk een man is die veel ouder is dan haar.
Maar wat zijn nou de kenmerken van grooming? Waarop kun je letten en waarmee kun je je kind/tiener waarschuwen?

Natuurlijk is chatten met vreemden altijd een risicofactor en daar kun je sowieso op letten en dit vertellen aan je kind. Regelmatig controle van de vriendenlijst en af en toe meekijken kan al veel ellende voorkomen. Vertel je kind wat de gevaren zijn en hoe het fout kan gaan. 
Door eerlijk te zijn over de gevaren van een ‘groomer’ weten kinderen/tieners dat het niet normaal is als aan hen gevraagd wordt of ze voor de webcam zich willen uitkleden of als aan hen gevraagd wordt om in het echt af te spreken.

Iemand die aan grooming doet wordt een groomer genoemd. Een groomer is te herkennen aan het vertrouwen wat hij wil winnen van een meisje via chatsites of social media en zogenaamde wederzijdse interesses heeft. De groomer gaat stap voor stap steeds verder, eerst normale gesprekken, daarna steeds meer seksuele vragen en uiteindelijk de vraag tot ontmoeting.

Is grooming strafbaar?

Grooming is strafbaar mits de man (in haar ogen een leuke jongen) , het meisje kind/tiener benaderd voor een afspraak voor seks of voor cyberseks (het uploaden van seksueel getinte afbeeldingen en het hebben van gesprekken gericht op seksualiteit. 

Op Grooming staat een gevangenisstraf van twee jaar en wordt gerekend tot een zwaar vergrijp en valt onder zedendelicten.

Juridisch advies

Behoefte aan een goed juridisch advies? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op