Wat is openlijke geweldpleging
Wanneer er een gevecht is tussen personen, maar ook wanneer er vandalisme is, wanneer spullen van een ander kapot worden gemaakt zonder reden is er sprake van openlijke geweldpleging. Om de dader van de openlijke geweldpleging te berechten hiervoor is er bewijs nodig dat die personen daadwerkelijk het strafbaar feit hebben gepleegd. ‘Personen’, omdat bij openlijke geweldpleging altijd sprake is van minimaal twee personen. Nog een eis voor een strafbaar feit die een openlijke geweldpleging genoemd mag worden is dat het gevecht tussen personen of vandalisme van andermans spullen in het openbaar moet hebben plaatsgevonden. Als dat niet het geval is, is het uiteraard wel strafbaar, maar kan het geen openlijke geweldpleging genoemd worden.
Openlijke geweldpleging is strafbaar, dit staat benoemd in het Wetboek van strafrecht. De straf kan zijn een gevangenisstraf of een geldboete.
Wanneer iemand schuldig is bevonden van openlijke geweldpleging krijgt deze daarvoor volgens het rechtssysteem een passende straf zoals eerder genoemd. De hoogte van de gevangenisstraf of geldboete is afhankelijk van welk strafbaar feit is gepleegd.
Voorbeeld van openlijke geweldpleging
Een voorbeeld, er zijn twee personen, een daarvan maakt iets stuk van een ander, de tweede persoon doet niet daadwerkelijk mee met het stuk maken maar moedigt de persoon aan om nog verder te gaan. Wanneer hier bewijs van is, bijvoorbeeld van omstanders, worden beide personen berecht voor de openlijke geweldpleging. Het bewijs kan ook geleverd worden door de beelden van een camera. Getuigen of camerabeelden zijn tijdens de berechting van groot belang. Getuigen worden goed ondervraagd om na te gaan of hun verhaal klopt. De rechter moet er zeker van zijn dat de dader terecht wordt berecht.
Aangehouden en dan?
Het ligt eraan wat de ernst van het strafbare feit is waarvoor u bent aangehouden, maar wanneer u bent aangehouden voor openlijke geweldpleging kan het voorkomen dat u in voorlopige hechtenis wordt genomen. Hierbij komt u een aantal dagen in de gevangenis zodat u op elk moment ondervraagd zou kunnen worden. Dit heet bij de lichtere strafbare feiten ook wel ‘in verzekering stellen’. Bij zwaardere strafbare feiten wordt dit ‘inbewaringstellen’ genoemd. Een inbewaringstelling duurt maximaal veertien dagen, in vergelijking met in verzekering stellen, wat maximaal drie dagen duurt. Een inbewaringstelling volgt na een in verzekering stelling.
Voor elk soort strafbaar feit is een straf, welke vastgelegd is in het Wetboek van strafrecht. Dit is een werkstraf en voor de zwaardere strafbare feiten waarbij bijvoorbeeld lichamelijk letsel bij iemand is aangebracht staat een werkstraf en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wanneer een gevangenisstraf onvoorwaardelijk is dient deze uitgevoerd te worden. Bij een voorwaardelijke gevangenisstraf wordt de straf alleen ten uitvoering gebracht wanneer de veroordeelde zich niet aan de afspraken heeft gehouden.
Juridisch advies
Heeft u vragen over openlijke geweldpleging of wat de advocaat voor u kan betekenen bij een juridische procedure? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht. Ook voor andere juridische vragen kunt u hier terecht. De advocaat voor strafrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies waar u mee verder kunt of kan u ondersteunen bij een rechterlijke procedure.