Wat is sexting?

Sexting is een begrip welke gegeven is aan het versturen van foto’s, filmpjes of teksten van seksuele aard via de telefoon. Sexting gaat verder dan Grooming.
In eerste instantie worden de gegevens verstuurd in volle vertrouwen, maar kan anders aflopen dan vooraf gedacht. Zolang het plezierig is voor beide personen is er niks mis met sexting, maar wel zodra dit een andere wending krijgt dan bedoeld is.
De foto’s, filmpjes of teksten worden verstuurd via de telefoon, hierbij wordt gebruik gemaakt van apps zoals Facebook of Whatsapp. Foto’s die in vertrouwen verzonden worden kunnen via social media razendsnel gedeeld worden. Dit kan als flauwe grap gebeuren of als uiting van wraak. De beelden kunnen niet meer verwijderd worden indien ze steeds maar gedeeld en gedeeld worden. Er is geen controle meer over de beelden, filmpjes of teksten.
Stuur nooit foto's, filmpjes of teksten van seksuele aard naar iemand die je nog maar net kent. Je kunt ze dan beter via jouw telefoon laten zien, zodat je zelf de eigenaar blijft van het beeldmateriaal of de tekst.

Voorbeeld sexting

De personen in dit voorbeeld zijn verzonnen, maar zouden een waargebeurde situatie kunnen vormen.

Sarah is 14 jaar en gaat naar de Havo, ze zit in de 3e klas. Sinds een maand zit er een nieuwe jongen bij haar in de klas, Jonas heet hij en hij is al 16 jaar. Sarah is helemaal gek op Jonas. Ze heeft een week geleden zijn telefoonnummer gekregen. Vanmorgen kreeg zij een berichtje van Jonas, “leuk jurkje heb je vandaag aan, wat zit daaronder, zie ik een roze bandje?” Sarah werd er rood van, ging in de pauze naar het toilet en maakte een foto van haar bh welke zij onder haar jurkje droeg. Ze stuurde de foto aan het einde van de schooldag naar Jonas toe. Ze kreeg geen reactie, dat vond ze vreemd. De volgende dag kwam Sarah op school aan en merkte gelijk dat ze raar werd aangekeken. “Wat is er?” vroeg ze aan een groepje klasgenoten. Ze lachten en lieten haar een foto zien, dé foto. De foto welke zij aan Jonas had gestuurd, alleen aan Jonas. O, nee Jonas had de foto gedeeld met haar klasgenoten en die hadden het ook weer doorgestuurd aan kennissen. Bijna de hele school was in het bezit van haar foto. Had ze dit maar nooit gedaan, dacht Sarah.

Strafbaarheid sexting

Sexting is strafbaar indien het om beeldmateriaal gaat van een minderjarige. In dat geval gaat het volgens het Wetboek van strafrecht om kinderporno. Indien het gaat om wederzijds goedvinden van het uitwisselen van de seksuele beelden wordt er geen actie ondernomen.

Het is belangrijk om foto’s, filmpjes en teksten te bewaren omdat dit als bewijsmateriaal gebruikt kan worden. Hoe sneller het delen stopt, hoe meer leed gespaard kan worden.

Juridisch advies

Behoefte aan een goed juridisch advies? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op