Mag winkelier dief aanhouden?

Als winkelier zijnde is het natuurlijk een nare gebeurtenis wanneer er iets uit je winkel gestolen wordt. Maar wat nou als je iemand op heterdaad betrapt op het stelen van je artikelen. Mag je deze persoon dan zelf aanhouden? Wat zijn de regels die daarvoor gelden?

Een winkeldiefstal is een strafbaar feit, indien je als winkeleigenaar zelf een persoon betrapt op dit strafbaar feit, heb je het recht om deze persoon daarop aan te spreken en aan te houden. Wanneer je niet zeker weet of een persoon iets in zijn of haar tas of jas heeft gestopt, dan mag je als winkeleigenaar deze persoon wel daarop aanspreken en vragen of hij of zij iets heeft gestolen, maar je mag deze persoon niet aanhouden, wegens alleen het vermoeden van diefstal.

Aanhouding in de winkel, hoe werkt dat?

Een aanhouding dient via een opgestelde procedure te worden verricht. Deze procedure is opgesteld door Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Allereerst is het belangrijk dat je als winkelier, oftewel eigenaar van de betreffende winkel, tijdens het signaleren van een diefstal rustig blijft en denkt om je eigen veiligheid, het is daarom belangrijk dat je met twee personen in de winkel staat, op deze manier kun je in geval van nood elkaar helpen en makkelijker hulp inschakelen.

Beleefdheid is belangrijk, vraag daarom aan de persoon waarvan jij vermoedt dat deze iets heeft gestolen of hij of zij per ongeluk een artikel in zijn/haar tas heeft gestopt.

Weet je zeker dat iemand iets heeft gestolen uit je winkel, dan ga je over tot het verrichten van een aanhouding, doe dit op een rustige en beleefde manier maar wees wel duidelijk. Zeg dat je de persoon aanhoudt op verdenking van winkeldiefstal. De persoon weet gelijk waar hij of zij aan toe is. 

Let erop dat het vervolg na de aanhouding zich niet meer midden in de winkel afspeelt, waardoor winkelend publiek afgeschrikt kan worden. Neem de verdachte mee naar bijvoorbeeld een kantoor of magazijn, gebruik hierbij geen geweld. Vervolgens bel je de politie. In dit geval is het ook weer handig als je met een tweede persoon in de winkel staat, zo is er altijd nog een medewerker die de klanten kan helpen.

Blijf bij de verdachte, zodat deze niet kan ontsnappen en laat het vervolg zoveel mogelijk over aan de politie. Wacht tot de politie er is en doe dan aangifte van diefstal.


Aanhouding buiten de winkel, hoe werkt dat?

Soms heb je als winkeleigenaar buiten ook wat spulletjes staan om bijvoorbeeld meer bezoekers naar je winkel te krijgen of om bepaalde acties aan te prijzen. Wat als je iemand iets in zijn tas ziet doen zonder dat hij of zij de winkel binnen is gekomen om voor het product te betalen. Het is buiten de winkel, maar maakt wel deel uit van je winkel. Toch ligt een diefstal buiten je winkel iets gecompliceerder dan wanneer dit zich in de winkel afspeelt.

Een aanhouding op straat verrichten, ook al is het voor je winkel is niet aan te raden in verband met de veiligheid van jou, maar ook de veiligheid van langslopend winkelend publiek. Wel is het van belang dat je aangifte van diefstal doet en eventuele camerabeelden bewaard of goed onthoudt hoe de dief eruit ziet.


Juridische hulp

Heb je belang bij goed juridisch advies omtrent de voorgedane situatie? Neem dan contact op met de advocaat voor strafrecht. De advocaat voor strafrecht kan je verder helpen bij vragen en ondersteunen bij de juridische zaak.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 79

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op